STARTUJ Z HP NEWS! | DODAJ DO ULUBIONYCH | POLEĆ HARRY POTTER NEWS! | WSPÓŁPRACA Z HP NEWS | KONTAKT
Harry Potter - Newsy Harry Potter i Insygnia Śmierci Harry Potter - Artykuły Forum Harry Potter News Harry Potter News - księga gości Informacje o Harry Potter News  

Wiadomości: Książki Siódmy tom Filmy Wywiady Fan Fiction Fan Zone
HPNews.pl
   O stronie   Redakcja   K. Recenzentów   Kontakt   Prorok   Forum   Chat ()   FAQ   Prasa o nas   TOP 10   Mapa serwisu   Szukaj...
Menu
KsiążkiSiódmy tomFilmyPiąty filmGryHP NewsInneArchiwum
K. FilozoficznyK. TajemnicW. AzkabanuCzara OgniaZakon FeniksaKsiążę PółkrwiInsygnia Śmierci
K. FilozoficznyK. TajemnicW. AzkabanuCzara OgniaZakon Feniksa

Książki:O książkachJ.K. RowlingA. PolkowskiMary GrandPreWydawnictwaJak powstał HP?Błędy autorkiCiekawostkiSłownik ZaklęćHP w liczbachCzarna MagiaKim jest R.A.B.?Czarna Seria
Filmy:O filmachReżyserzyProducentAktorzyUrodziny aktorówBłędy w filmach
Świat Magii:HogwartQuidditchCzarna MagiaMagiczne...?SmokiWMIGUROK
Twoje kontoE-kartkiPWRanking fanówFan FictionGaleriaPsychotestyQuizyFan MiesiącaDownloadWasze listyDowcipyLinkiWyślij newsaWyślij artykułDołącz do nas!
K. FilozoficznyK. TajemnicW. AzkabanuCzara OgniaZakon FeniksaQuidditch WC
 FORUM:Ogólna dyskusjaKsiążkiFilmyGryHarry Potter 6Harry Potter 7StronaFan FictionFan ArtInna twórczośćOff-Topic
Sponsorzy

Aktualnie brak

Login
Pseudonim

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Możesz sobie założyć. Jako zarejestrowany użytkownik będziesz miał kilka przywilejów.
Cytat dnia

"Mogę was nauczyć, jak uwięzić w butelce sławę, uwarzyć chwałę, a nawet powstrzymać śmierć... Jeśli tylko nie jesteście bandą bałwanów, jakich zwykle muszę nauczać." - Severus Snape

Konkurs!
HPNews.pl organizuje konkurs na najlepsze opowiadanie fan-fiction. Pokaż swój talent! Napisz opowiadanie!
HPNews.pl » Artykuły » Aktorzy » Odeszła Elizabeth Spriggs
OGŁOSZENIE

OGŁOSZENIE

Odeszła Elizabeth Spriggs

Elizabeth Spriggs, wcielająca się w postaci Grubej Damy z pierwszej części Harry'ego Pottera, zmarła w zeszłą środę. Aktorka miała 78 lat i była bardzo dobrze znana w Wielkiej Brytanii, dzięki swoim licznym rolom w produkcjach telewizyjnych, kinowych, czy też teatralnych. Dla upamiętnienia bogatego dorobku artystycznego Elizabeth Sprigg w dalszej części przygotowaliśmy jej krótką filmową biografię.

Wiadomość nadesłał: piootreg. Biografię z Elizabeth Spriggs, przygotował GGgrzesiek.

Źródła - harrypotterspage.com
/, Filmweb

O takich aktorach jak Elizabeth Spriggs nie da się zapomnieć. Brytyjska aktorka urodzona w angielskim Buxton 18 września 1929, grała praktycznie przez całe życie. Jej barwna kariera rozkwitła pod koniec lat 60 – tych. Elizabeth pojawiła się wtedy na szklanych ekranie w brytyjskiej komedii – „Work Is a 4-Letter Word”, w której wcieliła się w postaci pani Murray. Kolejne lata przyniosły szereg barwnych produkcji filmowych. O skali talentu Elizabeth Spriggs świadczy mnogość ról jakich nie bała się podjąć. Obok komedii z powodzeniem grywała w dramatach. W 1979 wystąpiła w ekranizacji sztuki Williama Szekspira "Julius Cesar", jako Calpurnia. Na początku lat 90 – tych widzów zaskoczyła pojawiając się gościnnie w "Kronikach młodego Indiany Jonesa" min. z Harissonem Fordem.

Aktywnego udzielania w filmach Elizabeth Spriggs nie zarzuciła również w ostatnich latach życia. Polscy potteromaniacy doskonale pamiętają jej niewielką, choć charakterystyczną rolę Grubej Damy z portretu w pierwszej części Harry’ego Pottera. Warto przypomnieć, że Elizabeth pojawiła się tam u boku innego wielkiego aktora Richarda Harrisa, dla którego była to ostatnia kreacja za życia.

Przytaczając bogatą biografię aktorską Elizabeth Spriggs nie sposób oprzeć się wrażeniu, że odpowiednio doceniona została tylko na rodzinnych wyspach. Za oceanem była już mniej znana i na ustach krytyków pojawiała się tylko przy okazji udziału w bardziej znanych filmach. Miejmy nadzieję, że w końcu to się zmieni po jej śmierci.

Filmografia z Filmweb.pl:

2004: Queen of Sheba's Pearls, The jako Laura Pretty
2004: Perły królowej Saby (Queen of Shebas Pearls, The) jako Laura Pretty
2003: Samochodowe imperium (Swiss Toni) jako Matka Swiss Toni'ego
2002: Unforgettable Joan Sims, The (ona sama)
2002: Nice Guy Eddie jako Vera McMullen
2002: Shackleton jako Janet Stancombe Wills
2001: Harry Potter i Kamień Filozoficzny (Harry Potter and the Sorcerer's Stone) jako Gruba Dama
2001: Wiktoria i Albert (Victoria & Albert) jako AktorKa w 'The Rivals'
2001: Nice Guy Eddie jako Vera McMullen
2000: Sleeper, The jako Cath
1999: Żony i córki (Wives and Daughters) jako Pani Goodenough
1999: Alicja w krainie czarów (Alice in Wonderland) jako Księżna
1999: Opowieść wigilijna (Christmas Carol, A) jako Pani Riggs
1998-2000: Playing the Field jako Pani Mullen
1998: Cyrulik syberyjski (Sibirskij tsiryulnik) jako Perepyolkina
1997: Rajska droga (Paradise Road) jako Pani Roberts
1997: Morderstwa w Midsomer (Midsomer Murders) jako Iris Rainbird (gościnnie)
1997: For My Baby jako Olga Jenikova
1996: Tajny Agent (Secret Agent, The) jako Winnie's mother
1996: Snow Queen's Revenge, The jako (głos)
1995: Henry IV jako Mistress Quickly
1995: Rozważna i Romantyczna (Sense and Sensibility) jako Mrs. Jennings
1994: Takin' Over the Asylum jako babcia
1994: Martin Chuzzlewit jako Pani Gamp
1994: Middlemarch jako Pani Cadwallader
1994: Pinch of Snuff, A jako Annabelle Andover
1993: Godzina świni (Hour of the Pig, The) jako Madame Langlois
1993: Last Vampyre, The jako Pani Mason
1992: Heartbeat jako Rene Kirby (gościnnie)
1992: Anglo Saxon Attitudes jako Inge Middleton
1992-1993:Kroniki młodego Indiany Jonesa (Young Indiana Jones Chronicles, The) jako Schultz (gościnnie)
1991-1997: Soldier Soldier jako Pani Henwood (gość)
1991-1997: Soldier Soldier jako Pani Henwood (gościnnie)
1991: Improwizacja (Impromptu) jako Baronowa Laginsky
1990: Casebook of Sherlock Holmes, The jako Pani Mason (gościnnie)
1990: Oranges Are Not the Only Fruit jako May
1990-1994: Alleyn Mysteries jako Lady Lacklander (gościnnie)
1990-1993: Jeeves and Wooster jako Ciocia Agatha Gregson (gościnnie)
1989: Młodość Charlie`go Chaplina (Young Charlie Chaplin) jako Madge Kendal
1989: Poirot jako Pani Leadbetter (gościnnie)
1989-1996: Opowieści z krypty (Tales from the Crypt) jako Pani Trask (gościnnie)
1988: Ciotka przyzwoitka (Yellow Pages) jako Pani Van Der Reuter
1987-1988: Simon and the Witch jako Czarownica
1987-1993: Watching jako Ciocia Peggy (1988-1991)
1986-1992: Boon jako Pani Whitfield (gościnnie)
1985: Thirteenth Day of Christmas, The
1984: Strangers and Brothers jako Lady Muriel Royce
1984: Sakharov jako Prezenterka Nobla
1984: Cold Room, The jako Pani Hoffman
1984: Bones jako Pani Epps
1982: Zajęcie nie dla kobiety (Unsuitable Job for a Woman, An) jako Panna Markland
1982: Wesołe kumoszki z Windsoru (Merry Wives of Windsor, The) jako Pani Quickly
1982: Mróz w maju (Frost in May) jako Matka Radcliff
1982: Intensive Care jako Alice Duckworth
1982: Spider's Web, The jako Mildred Peake
1981: Kochanek Lady Chatterley (Lady Chatterley's Lover) jako Lady Eva
1980: Rzeczy Ryszarda (Richard's Things) jako pani Sells
1980: Cribb jako Pani Gurney (gościnnie)
1980: Fox jako Connie Fox
1979-1988: Tales of the Unexpected jako Ciotka May/Martha (gościnnie)
1979: Afternoon Off jako Panna Beckinsale
1979: Julius Caesar jako Calpurnia
1974-1975: Village Hall
1974: Leeds United
1973: Black and Blue jako Eleanor (ep. #1.4) (gościnnie)
1970-1984: Play for Today (gościnnie)
1969: Nie można żyć we troje (Three Into Two Won't Go) jako Marcia
1968: Work Is a 4-Letter Word jako Pani Murray
1963-1989: Doktor Who (Doctor Who) jako Tabby (gościnnie)

Autor: GGgrzesiek | 2008-07-08 01:25:13


Re: Odeszła Elizabeth Spriggs
Autor: gibol1412 (gibol1412@wp.pl) dnia 08-07-2008 o godz. 01:43:38
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Tak pamiętam rolę tej Pani. Co można więcej napisać. Pani Elizabeth miała swoje lata i odeszła godnie pozostawiwszy po sobie ślad. Jako skromny Potteromaniak dziękuję Pani za jej wkład w świat magii.


  • Re: Odeszła Elizabeth Spriggs
    Autor: gibol1412 08-07-2008 o godz. 11:48:41

    Przypomniały mi się słowa Albusa Dumbledora, w których to uzmysłowił nam, że śmierć to początek nowej drogi. Sam wiem, że ze śmiercią jest ciężko pogodzić się. Szczególnie ze swoją i najbliższych. Niestety każdego ona czeka i w pewnym okresie życia trzeba będzie taki aspekt zaakceptować. To jest chyba nieuniknione.
  • Re: Odeszła Elizabeth Spriggs
    Autor: Lina 08-07-2008 o godz. 11:57:15

    Wzruszyłeś mnie, ja również jej dziękuję.

Re: Odeszła Elizabeth Spriggs
Autor: Kama25 dnia 08-07-2008 o godz. 08:38:14
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
To okropne!!! Wielka szkoda! Nieźle zagrała w Harrym Potterze i wielu innych filmach!


  • Re: Odeszła Elizabeth Spriggs
    Autor: Lina 08-07-2008 o godz. 11:57:47

    Tak, to smutne, ale każdego czeka...

Re: Odeszła Elizabeth Spriggs
Autor: gosia44 dnia 08-07-2008 o godz. 08:58:55
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
To wielka strata. Ale - jak pisze Gibol - miała swoje lata i zostawiła po sobie ślad. Bardzo dobrze spisała się jako Gruba Dama.


  • Re: Odeszła Elizabeth Spriggs
    Autor: Lina 08-07-2008 o godz. 11:58:21

    Dokładnie, jej życie było chyba udane.

Re: Odeszła Elizabeth Spriggs
Autor: Tom_Evans (tom_evans@o2.pl) dnia 08-07-2008 o godz. 11:25:19
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Tak, to prawda. Nie była bardzo znana szerszej publiczności na całym świecie. A szkoda. W HP miała niewielką, ale ciekawą rolę. Nie wiem czemu, ale lubię Grubą Damę. Taka wizytówka Gryffindoru:-) Jeśli chodzi o panią Spriggs, to oczywiście jest to duża strata. Była utalentowaną aktorką i sympatyczną osobą. Biografia mówi sama za siebie. Ale to czeka każdego, a ona zostawiła po sobie ślad, zakorzeniła się w pamięci nie tylko swojej rodziny, również w sercach publiczności, zwłaszcza brytyjskiej. Trzeba jej za to podziękować.


  • Re: Odeszła Elizabeth Spriggs
    Autor: Lina 08-07-2008 o godz. 12:00:22

    Także mnie wzruszyłeś, ale śmierć kogoś nie jest tragedia dla niego, lecz dla jego rodziny, więc to jej współczujmy.

Re: Odeszła Elizabeth Spriggs
Autor: Kiniulaaa dnia 08-07-2008 o godz. 12:01:25
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Szkoda, to wielka strata... Świetnie zagrała Grubą Damę. Była to niewielka rola ale już ją polubiłam.


  • Re: Odeszła Elizabeth Spriggs
    Autor: szulcik92 08-07-2008 o godz. 21:20:38

    Ja też:)
  • Re: Odeszła Elizabeth Spriggs
    Autor: gosia44 09-07-2008 o godz. 11:06:48

    I ja.

Re: Odeszła Elizabeth Spriggs
Autor: Lina dnia 08-07-2008 o godz. 12:01:30
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Zagrała w naprawdę bardzo wielu filmach i myślę, ze była szz]częśliwa.


  • Re: Odeszła Elizabeth Spriggs
    Autor: szulcik92 08-07-2008 o godz. 21:09:30

    Na pewno!!!!

Re: Odeszła Elizabeth Spriggs
Autor: Elomi (elomi@interia.eu) dnia 08-07-2008 o godz. 12:12:16
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://seyla-kirthia.mylog.pl
Gruba Dama z pierwszej części była o wiele lepsza niż ta z trzeciej.
Każdy kiedyś umiera, a ta Pani pozostawiła po sobie spadek w postaci tych wszystkich ról. Nie każdy aktor ma na swoim koncie tyle produkcji.


  • Re: Odeszła Elizabeth Spriggs
    Autor: gosia44 08-07-2008 o godz. 13:13:32

    To prawda - liczba produkcji na jej koncie jest imponująca.
  • Re: Odeszła Elizabeth Spriggs
    Autor: Lina 08-07-2008 o godz. 18:22:04

    Też tak uważam.

Re: Odeszła Elizabeth Spriggs
Autor: Potterka dnia 08-07-2008 o godz. 15:45:39
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Filmografia rzeczywiście pokaźna... Wielki żal, że tyle wybitnych osobistości ze świata aktorskiego odchodzi... Wielka szkoda, bo jej rola choć niewielka - zagrana wyjątkowo i zapadająca w pamięć.... Szkoda, że już nie zobaczymy jej w filmach, choćby o HP


  • Re: Odeszła Elizabeth Spriggs
    Autor: Lina 08-07-2008 o godz. 18:24:07

    Każda śmierć jest przykra.

Re: Odeszła Elizabeth Spriggs
Autor: szulcik92 dnia 08-07-2008 o godz. 21:08:17
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Każdy kiedyś odejdzie i musimy sie z tym pogodzić:(( współczuje jej rodzinie :((


  • Re: Odeszła Elizabeth Spriggs
    Autor: Lina 08-07-2008 o godz. 21:24:24

    Takie życie.

Re: Odeszła Elizabeth Spriggs
Autor: ginnyhermiona12 dnia 11-07-2008 o godz. 16:28:02
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
szkoda:(((((((((bardzo fana z niej była pani:((((



Re: Odeszła Elizabeth Spriggs
Autor: Mary dnia 15-07-2008 o godz. 17:06:49
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://smallperson.blog.onet.pl
no tak...każdy kiedyś odchodzi..to była świetna aktorka i tylko mozna z niej brać przyklad


 
Zobacz także:
· Kolekcjonerekie figurki już jesienią
· Przewodniczący stowarzyszenia chorych na dyspraksję wdzięczny Danowi
· Trailer już jest!
· Emma Thompson napisze scenariusz!
· "Rok z życia" Rowling w Australii


Najpopularniejszy news na ten temat::
Sesja zdjęciowa Emmy dla "Vogue"

Ocena newsa
Wynik głosowania: 5
Głosów: 14


Oceń tego newsa:

Wyśmienity
Bardzo dobry
Dobry
Przyzwoity
Zły

Opcje

 Drukuj tego newsa Drukuj tego newsa

Z ostatniej chwili
· Zabawny wywiad z Danem w
· Nowe figurki wchodzą na rynek
· Dołącz do redakcji!
· Sesja zdjęciowa Emmy dla "Vogue"
· Matt na konwencji Dragon*Con
Stats
Top Users
1Gosia199362480
2Aniaaa52060
3bellatrix48110
4gibol141245610
504beata44070
6Ala43410
7Marta_Evans42320
8Lina38500
9Elomi36730
10gosia4433820

zobacz ranking...

Prorok Codzienny
Zobacz archiwalne numery
Współpraca

harry potter

Harry Potter: gra MMORPG

Kredyty do 20,000 zł, bez przedpłat, cała Polska, online !
Witam, zajmuję się pośrednictwem finansowym. Wspó...

Potrzebuje kredytu gotowkowego
Witam potrzebuje kredytu gotowkowego w kwocie do ...

PROFI CREDIT Międzyrzec Podlaski i okolice
Pożyczka na dowolny cel.w firmie pożyczkowe...

Kategorie
· Wszystkie kategorie
· Fan Zone
· Filmy
· Gry
· HP News
· Inne
· Książki
Szukaj!


On-line
Aktualnie jest 60 gość(ci) i 0 użytkownik(ów) online.

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Zagłosuj!
Czego Ci brakuje najbardziej na stronie?




Wyniki
Ankiety

Głosów 0
© Copyright 2003-2008 by HPNews.pl .
P-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi.
Tworzenie strony: 0.28 sekund
Page created in 0.285082 Seconds