STARTUJ Z HP NEWS! | DODAJ DO ULUBIONYCH | POLEĆ HARRY POTTER NEWS! | WSPÓŁPRACA Z HP NEWS | KONTAKT
Harry Potter - Newsy Harry Potter i Insygnia Śmierci Harry Potter - Artykuły Forum Harry Potter News Harry Potter News - księga gości Informacje o Harry Potter News  

Wiadomości: Książki Siódmy tom Filmy Wywiady Fan Fiction Fan Zone
HPNews.pl
   O stronie   Redakcja   K. Recenzentów   Kontakt   Prorok   Forum   Chat ()   FAQ   Prasa o nas   TOP 10   Mapa serwisu   Szukaj...
Menu
KsiążkiSiódmy tomFilmyPiąty filmGryHP NewsInneArchiwum
K. FilozoficznyK. TajemnicW. AzkabanuCzara OgniaZakon FeniksaKsiążę PółkrwiInsygnia Śmierci
K. FilozoficznyK. TajemnicW. AzkabanuCzara OgniaZakon Feniksa

Książki:O książkachJ.K. RowlingA. PolkowskiMary GrandPreWydawnictwaJak powstał HP?Błędy autorkiCiekawostkiSłownik ZaklęćHP w liczbachCzarna MagiaKim jest R.A.B.?Czarna Seria
Filmy:O filmachReżyserzyProducentAktorzyUrodziny aktorówBłędy w filmach
Świat Magii:HogwartQuidditchCzarna MagiaMagiczne...?SmokiWMIGUROK
Twoje kontoE-kartkiPWRanking fanówFan FictionGaleriaPsychotestyQuizyFan MiesiącaDownloadWasze listyDowcipyLinkiWyślij newsaWyślij artykułDołącz do nas!
K. FilozoficznyK. TajemnicW. AzkabanuCzara OgniaZakon FeniksaQuidditch WC
 FORUM:Ogólna dyskusjaKsiążkiFilmyGryHarry Potter 6Harry Potter 7StronaFan FictionFan ArtInna twórczośćOff-Topic
Sponsorzy

Aktualnie brak

Login
Pseudonim

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Możesz sobie założyć. Jako zarejestrowany użytkownik będziesz miał kilka przywilejów.
Cytat dnia

"To głowa tego młodego Pottera tkwi w ogniu (...) Stworek się zastanawia, po co ona tu przylazła?" - Stworek

Konkurs!
HPNews.pl organizuje konkurs na najlepsze opowiadanie fan-fiction. Pokaż swój talent! Napisz opowiadanie!

HPNews.pl » Artykuły » Aktorzy » Alan Rickman


Alan Rickman

*** ***

Filmowy Severus Snape


Alan Sidney Patrick Rickman urodził się 21 lutego 1946 r. w Londynie, Hammersmith, jako jeden z czwórki dzieci Margaret i Bernarda Rickmanów. Matka jego była Walijką, a ojciec Irlandczykiem. Wcześnie, bo w wieku zaledwie 8 lat stracił ojca, który zmarł na raka. Był bardzo pracowitym uczniem, obdarzonym zdolnościami plastycznymi, stąd nie miał problemu ze zdobyciem stypendium do Latymer School. W tej właśnie szkole poznał teatr, uczęszczając w warsztatach teatralnych. Po szkole zaczął jednak studia w Chelsea College Of Art And Design, a następnie przez rok uczęszczał na kurs grafiki w Royal College of Art. Wraz z grupą znajomych założył firmę, mającą zajmować się projektami graficznymi, jednak dość niespodziewanie w wieku 26 lat postanowił zmienić swoją drogę życiową i po przesłuchaniach został przyjęty do RADA (Royal Academy of Dramatic Art) Po kilku sukcesach w latach szkolnych (m.in. otrzymał złoty medal Bancrofta za role w dwóch sztukach) imał się różnych ról. W 1978 dołączył na krótko do Royal Shakespeare Company i wystąpił kilkakrotnie w BBC, m.in. w przedstawieniach telewizyjnych „Romea i Julii” (jako Tybalt) i „Therese Raquin” (jako Vidal). Większą popularność przyniosła mu rola Obadaiaha Slope’a w „Barchester Chronicles”, ale tak naprawdę duża kariera Rickmana zaczęła się na początku lat 80-tych rolą Valmonta w „Les Liaisons Dangereuses” („Niebezpieczne związki”). Został nominowany do prestiżowej nagrody Tony, która jednak przeszła mu koło nosa, podobnie jak prawie pewna rola w ekranizacji filmowej wersji „Niebezpiecznych związków”. Zamiast tego zagrał szefa terrorystów Hansa Grubera w „Szklanej pułapce” z Brucem Willisem i to był początek jego świetnej passy filmowej. Kapitalnie zagrana postać Grubera, podobnie jak Szeryfa z Nottingham w „Robin Hoodzie: Księciu Złodziei” (gdzie zdecydowanie przycmił tytułowego banitę granego przez Kevina Costnera przyczyniła się do opinii świetnego odtwórcy czarnych charakterów, mimo kolejnych, bardziej „romantycznych” ról w filmach "Prawdziwie, głęboko, do szaleństwa" ("Truly, Madly, Deeply") oraz "Z zamkniętymi oczami" („Close My Eyes”). Za rolę Szeryfa Rickman otrzymał – całkiem zasłużenie - nagrodę BAFTA (British Academy of Film and Television Arts). Kolejne filmy z jego udziałem nie odniosły sukcesów. Mowa tu o „Closet Land”, „Bob Roberts”, „Quigley na Antypodach”. Pierwszą dużą rolę tytułową Rickman zagrał w filmie „Mesmer”, który jednak, mimo że zdobył nagrodę na festiwalu w Montrealu, nie wszedł nigdy do kin ze względu na konflikt z producentami filmu. Grane w międzyczasie role Rickmana w sztukach teatralnych („Hamlet”, „Tango At The End Of Winter”) również nie odniosły sukcesu. W 1996 roku zdobył za to Złoty Glob i nagrodę Emmy za rolę Rasputina w filmie telewizyjnym pod tym tytułem. Później były jeszcze dobre role w „Niesamowitej historii”, „Rozważnej i romantycznej” („Sense and Sensibility”) i „Michaelu Collinsie”. W 1997 roku Alan zrealizował swój pierwszy film jako reżyser – „The Winter Guest”, do którego wspólnie z Sharman McDonald napisał scenariusz, inspirowany zakulisowymi rozmowami z Lindsey Duncan. Film, w którym główne role córki i matki zagrały Emma Thompson i jej osobista matka, Phyllida Law, zrealizowany w małym szkockim miasteczku za niewielkie pieniadze, zebrał świetne recenzje i zdobył nagrody na festiwalach filmowych w Wenecji i Chicago. Kolejne lata to dwie świetne komedie: „Galaxy Quest” (z rolą Dra Lazarusa) i „Dogma” (gdzie grał anioła Metatrona), później jeszcze jedna komedia „Blow Dry”, a od 2001 roku Rickman dał się poznać młodszej części publiczności w cyklu „Harry Potter” jako profesor Snape. Nad rolą tą zastanawiał się również inny aktor, Tim Roth, ale wybrał rolę w „Planecie Małp” i bardzo dobrze, bo trudno byłoby sobie wyobrazić już chyba innego Snape’a niż Rickman z jego jedwabistym głosem. Po swoich wyczynach jako Szeryf z Nottingham (ze słynnym już „And call off Christmas!”) postać Snape'a, który „wyglądał, jakby właśnie odwołano Święta Bożego Narodzenia” wydaje się stworzona jakby specjalnie dla niego.
W następnych latach Alan Rickman wystąpił w dwóch kolejnych filmach o młodym czarodzieju oraz w "To właśnie miłość" („Actually Love”), komedii romantycznej razem z czołówką brytyjskich aktorów min. Hugh Grantem, Emmą Thompson, Billem Nighty’m i innymi. Ten film okazał się kasowym hitem na całym świecie. Rickman nie zaprzestał także występów w swojej ulubionej ze sztuk – teatrze, występując w "Antoniuszu i Kleopatrze" (1998) i w "Private Lives" Noela Cowarda, wystawianych w Londynie i w Nowym Jorku (2001-2002). Za to ostatnie otrzymał, wraz z Lindsey Duncan, nagrodę The Variety Club (2002). Nakręcił również film, w którym gra rolę jednego z pionierów kardiochirurgii, „W rękach Boga” ("Something The Lord Made"). W ostatnim czasie skończył kolejnego „Harry’ego Pottera” (który to film zobaczymy już niedługo), a w postprodukcji znajduje się kolejny film z jego udziałem – „Snow Cake” (gdzie zagrał u boku Sigourney Weaver). W tym roku pojawiła się też w końcu nakręcona wcześniej komedia „Szukając Johna Gissinga” („The Search of John Gissing”). Alan Rickman aktualnie pracuje na planie „Perfume: The Story of a Murderer” oraz przyjął rolę w filmie Randalla Millera „Nobel Son”. Alan Rickman, oprócz swojej pracy scenicznej, bardzo udziela się charytatywnie, wspierając wiele organizacji i akcji niosącej pomoc potrzebującym, a także wspierających edukację, m.in. Amnesty International, Children on the Edge, Peace One Day, British Heart Fundation, Link Community Development, Alone In London, The National Autism Society, British Red Cross, Sponsored Arts for Education (SAFE), Make Poverty History, Youth Culture Television i inne.
Filmografia
Harry Potter and the Goblet of Fire (2005)
The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (2005) – głos Marvina
Something the Lord Made (2004) – TV, HBO
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004)
Love Actually (2003)
Standing Room Only(2002)
Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002)
Blow Dry (2001)
The Searching for John Gissing (2001)
Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001)
Play(2000)
Help I'm a Fish (2000) – głos Joe
Dark Harbor (1999)
Dogma (1999)
Galaxy Quest (1999)
Judas Kiss (1999)
Michael Collins (1996)
Rasputin (1996) – TV, HBO
An Awfully Big Adventure (1995)
Sense and Sensibility (1995)
Mesmer (1994)
Bob Roberts (1992)
Truly, Madly, Deeply (1992)
Close My Eyes (1991)
Closet Land (1991)
Robin Hood: Prince of Thieves (1991)
Quigley Down Under (1990)
The January Man (1989)
Die Hard (1988)

Przedstawienia telewizyjne
Jimmy Kimmel Live (2003)
King Of The Hill (1997)
Fallen Angels (1993)
Revolutionary Witness (1989)
Spirit of Man (1989)
Girls On Top (1985)
The Barchester Chronicles (1984)
Smiley's People (1982)
Therese Raquin (1980)

Reżyseria
The Winter Guest (1997) – sztuka (West Yorkshire Playhouse, Almeida Theatre London) i film









Napisała: Iza

Opublikowane: 2005-11-08 (2066 odsłon)

[ Wróć ] | Powrót do strony głównej

Z ostatniej chwili
· Zabawny wywiad z Danem w
· Nowe figurki wchodzą na rynek
· Dołącz do redakcji!
· Sesja zdjęciowa Emmy dla "Vogue"
· Matt na konwencji Dragon*Con
Stats
Top Users
1Gosia199362480
2Aniaaa52060
3bellatrix48110
4gibol141245610
504beata44070
6Ala43410
7Marta_Evans42320
8Lina38500
9Elomi36730
10gosia4433820

zobacz ranking...

Prorok Codzienny
Zobacz archiwalne numery
Współpraca

harry potter

Harry Potter: gra MMORPG

ślimak firma pozabankowa
witam opisuję tutaj i ostrzegam przed tą firmą fi...

POtzrebuje Pożyczki, zarobki na poziomie 2000zł
Potrzebuje pożyczki - kredytu - wysokość 10.000

SOHO
Jedno wielkie ZŁODZIEJSTWO. Nie polecam !!! Konta...

Kategorie
· Wszystkie kategorie
· Fan Zone
· Filmy
· Gry
· HP News
· Inne
· Książki
Szukaj!


On-line
Aktualnie jest 65 gość(ci) i 0 użytkownik(ów) online.

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Zagłosuj!
Czego Ci brakuje najbardziej na stronie?




Wyniki
Ankiety

Głosów 0
© Copyright 2003-2008 by HPNews.pl .
P-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi.
Tworzenie strony: 0.28 sekund
Page created in 0.277245 Seconds